Human Papilloma Virüsü (HPV)

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), cinsel temas yoluyla bulaşan enfeksiyonlardır ve hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilir. Bu hastalıklar, sağlığı ciddi şekilde etkileyebileceği gibi, tedavi edilmezse uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Neden: Human papilloma virüsü dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. 200’den fazla türü olan bu virüs, özellikle genital siğiller ve rahim ağzı kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
- Belirtiler: HPV, epitel hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür. Enfeksiyon, deri veya mukozal temas yoluyla bulaşır ve genellikle belirtisiz seyreder. Ancak, bazı HPV tipleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Genital siğillere, bazı türleri ise serviks kanseri, anal bölge, baş ve boyun kanser türlerine yol açabilir. Kanser riski açısından düşük ve yüsek riskli olarak tiplendirilmesi yapılır.
- Tedavi: Genital siğiller oluşmuşsa bu siğillerin kriyoterapi, lazer, koter ile tedavisi yapıldığı gibi çeşitli topikal ilaçlar kullanılarak da tedavi edilebilir. Belli aralıklar içerinde kontrollerin yapılması, takipte önemlidir.
Koruyucu Önlemler ve Tarama Testleri:
- Koruyucu önlemler arasında düzenli testler, özellikle belli yaş aralığındaki kadınlar için önemlidir. Erkekler için HPV tarama testine çok ihtiyaç yoktur. Prezervatif kullanımı ve cinsel partnerlerin durumu hakkında bilgi edinilmesi bulunur. HPV yönelik koruyucu aşıları olmak hem kendi ve hemde toplumsal bağışıklığı artırmak adına önem arz ediyor. Maalesef ülkemizde henüz ücretsiz ulusal aşı programı yoktur. Aşı olma sorumluluğu fertler ve ailelere düşmektedir.
- Cinsel sağlık eğitimleri ve bilgilendirme, CYBH’lerin yayılmasını önlemek için önemlidir. özellikle tek partnerli bir cinsel yaşam tercih edilmeli, HPV karşı yüksek bir bilinç düzeyi hareket etmek gereklidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilir. Bu nedenle, riskli cinsel davranışlardan kaçınmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak hayati öneme sahiptir.